вторник, 20 ноември 2018 г.

Фази на сексуалния цикъл





1. Първата фаза се нарича фаза на възбуда, по време на която тялото започва да реагира на сексуални стимули. Те могат да бъдат от всякакъв вид: гледка, звук, аромат, докосване или дори представа за нещо еротично. При мъжете тази фаза започва с ерекция, докато при жените физическите белези са овлажняването на вагината, което се дължи на изпълването с кръв на вагиналните съдове.

2. Ако стимулацията продължи се навлиза в следващата фаза – така нареченото плато. Името произлиза от факта, че тази фаза може да е с различна продължителност, най-вече в зависимост от желанието на индивида и неговата възбуда. През тази фаза, стимулацията на издутите от притока на кръв полови органи води до приятно усещане.

3. Третата фаза е тази на същинският оргазъм. Тя се достига при върховата точка на удоволствието в следствие на натрупването на сексуалното напрежение през предходната фаза. Резултатът са характерните и при двата пола контракции, които могат да бъдат с различен интензитет и продължителност. При мъжете обикновено контракциите са между 6 и 15 и продължават всяка около 1 секунда. При жените по-слаб оргазъм може да предизвика 3-5 контракции, докато по-силен такъв между 10 и 15, като продължителност на всяка контракция е около 0,8 секунди.

4. Последната фаза на сексуалния цикъл е рефрактерната фаза. При мъжете тя се характеризира с много по-голяма продължителност и в повечето случаи загуба на ерекцията. Принципно рефрактерната фаза продължава около 30 минути преди да се възстанови възбудимостта. При жените тази фаза е по-къса и обуславя възможността за получаване на т.нар. мултиоргазъм.


Сексуалният цикъл при мъжете и жените е принципно сходен, макар жените да се различават с по-късият си рефрактерен период и по-голямата възможност за множествен оргазъм, както и с по-голямата дължина на платото.


Оргазмът е изключително важен за просъществуването една щастлива сексуална връзка. Едно проучване показва, че докато 95% от мъжете достигат до оргазъм, то при жените е този процент е в пъти по нисък. Жени, които не достигат оргазъм се опитват да задоволят партньорите си симулирайки оргазъм по време на сексуалните си контакти.

За да се постигне удоволствие при един полов акт и двамата партньори трябва да достигнат до оргазъм, така връзката по-между им става много по-дълбока. Освен това партньорите постигат психическа и физическа наслада и удовлетворение.

Когато в резултат на сексуалния контакт не се достигне оргазъм или половия акт остане незавършен, между партньорите е възможно да се появят противоречия и неудовлетвореност, която може да доведе до драстичен резултат като разпад на връзката.

Невъзможността да се достигне до оргазъм в медицината се нарича аноргазмия. Голяма част от жените посочват, че не достигат оргазъм. Някои от причините за това могат да бъдат психологични проблеми и ранната еякулацията на партньора преди жената, с което всъщност приключва акта. С използването на пастата съдържаща Епимедиум много често се случва твърдостта на члена да се запази и елед еякулацията, помагаики да се продължи половия акт и след нея. Това може да помогне да задоволите партньорката си ако тя не е достигнала още до оргазъм.

Страдащите от аноргазмия въпреки че са сексуално стимулирани имат проблем с достигането на оргазъм. Това е причина лицето да се чувства зле, да загуби самочувствие, да се депресира и да изживее други подобни неразположения. В направеното проучване е установено, че 63% от жените имащи аноргазмен проблем никога не са го изпитвали. 


Причините за проблема с еякулацията при мъжете и жените са различни. При жените освен прекратяването на акта с еякулацията на мъжа, причина за възпрепятстване на оргазма могат да са страхът от загубване на контрол, преживени травми, проблемно детство, липса на редовна и здравословна сексуална връзка, различия между сексуалните идентичности, захарна болест, пристрастеност към цигарите и алкохола, неврологични проблеми и др. подобни. При мъжете причина за проблеми с еякулация могат да бъдат страха от неуспеха, психологични проблеми, наднормено тегло, липса на сексуално желания поради умора и други подобни проблеми.



Няма коментари:

Публикуване на коментар