петък, 23 ноември 2018 г.

Проблемите с ерекцията



До преди години нарушенията в ерекцията се смятаха предимно за психогенен проблем и се свързваха с напредващата възраст. Съвременните диагностични и терапевтични процедури направиха революция в разбирането ни за физиологията и патофизиологията на ерекцията. Днес се смята, че органични причини и заболявания причиняват 50 – 80% от еректилната дисфункция. Около 5% от мъжете  около 40 години се оплакват от тежко нарушение на ерекцията и 17% – от частично, като тази цифра стига до 70% при мъжете над 70 години.

Каква може да е причината

Физиология на ерекцията- пенисът е изграден от две кавернозни и едно спонгизно тяло, които са обгърнати от обвивка наречена туника албугинея. Кавернозните тела се пресичат от по една артерия, която се разлконява радиално във всички страни. Тя се нарича дълбока артерия на пениса или артерия профунда.

Когато настъпва ерекция нервни импулси активират изпълването с кръв на двете артерия профунда. Те увеличават размера си и изпълват лакуните на кавернозните тела. От своя страна увеличаването на обема на лакуните увеличава размера на кавернозните тела и предизвиква ерекция.

Съществуват няколко вида ерекции

  Рефлексогенна – предизвиква се от механична стимулация на пениса и не е свързана с еротични стимули. Тя е запазена и при хора с гръбначно мозъчни нарушения;

–          Нощна – отговаря на фазите РЕМ – съня и се дължи на засилване на т.нар. парасимпатиковата активност на организма през нощта;

–          Психогенна – предизвиква се при еротична стимулация от главния мозък, който активира парасимпатиковата нервна система и предизвиква ерекция.

Причините за еректилната дисфункция

Психогенна еректилна дисфункция- доскоро се смяташе за основна причина за импотентността. Васкулогенна еректилна дисфункция – представлява нарушения в доставянето на кръв от артериите или нарушения в оттичането й. Неврогенна еректилна дисфункция – причинява се от различни нарушения в провеждането на нервните импулси от главния и гръбначния мозък или от периферните нерви.От прием на медикаменти и от ендокринни нарушения.- като ниското ниво на тестостерон и мъжки хормони могат да предизвикат ниско либидо и импотентност. За да избегнете тези така неприятни сексуални проблеми, в днешно време на пазара съществуват стотици продукти, но само някои от тях се отличават с безстраничното си действие, с натуралната си формула и билковия си състав. Пример за такъва билкови продукти са хапчетата за ерекция Cupidon. Te са изцяло натурални и действат относително бързо , само 20-30 мин преди полов акт е необходимо да ги приемете, за да се радвате на по-мощна и по-продължителна ерекция.



Няма коментари:

Публикуване на коментар